Thursday, February 3, 2011

Viata practica: criza financiara a monezilor


In lipsa unei structuri bancar-financiare corerente, Argentina a evitat cu oarecare succes criza financiara mondiala. Totusi, intr-un efort de a fi in rand cu tarile civilizate, tara a improvizat in graba o criza monetara. Intr-adevar, Argentina este in criza acuta de monede, si guvernul apeleaza la intelegerea cetatenilor pentru a gasi o solutie care sa nu implice vreun efort de gandire sau implementare (din partea guvernului). In gari, multe case de bilete afiseaza anunturi ca nu primesc decat bani ficsi, ca nu au de unde da rest, si uneori esti obligat sa-ti cumperi un alfajor (o eugenie locala, da’ buna) pentru a putea merge cu metroul sau cu autobuzul. Util si placut !!!
Se pare ca la un moment dat criza era asa de mare incat moneda de 10 centavos ajunsese sa valoreze 22 de centavos pe piata neagra, ceea ce a generat multe speculatii piramidale. In apogeul crizei, se estimeaza ca 60% din PIB-ul Argentinei era constituit din speculatii financiare cu monede de 10 si de 17 centavos (o moneda foarte rara si usoara, din lemn de balsa, care a fost retrasa ulterior din cauza tendintei de a se transforma in rumegus).
Restul de 40% venea in principal din suveniruri in cinstea Elodiei Peron, si din industria de Dulce de Leche, care este practic un caramel care curge cand nu te astepti. Argentinienii sunt convinsi ca ei l-au inventat. Dra Pusha sublinia mai deunazi ca Dulce de Leche este exact caramelul de la “noi” (de la McDonalds), doar ca aici se foloseste in scopuri multiple, de la furaje pentru animale, imigranti sau turisti la hidroizolatii foarte temporare, ca lubrifiant pentru motociclete si “in loc de orice altceva de care te poti lipsi”.
Dar acum acele momente grele au fost depasite, si pentru a primi rest in monezi, nu mai este nevoie sa faceti lucruri extraordinare. Ajunge daca stiti sa recitati o poezioara sau sa cantati un cantecel in fata ghiseului.

La cererea Drei Pusha, adaugam cateva fotografii la rubrica “De-astea avem si la noi”.
 Ia draga hartia si da sonoru ala mai incet !

El Original, un Florin Salam de vara combinat cu Adriano El Chico

Super ocazie de Patagonia, ARO 10 de vanzare !

Cu asta v-am pupat !

1 comment:

  1. Perfect; tocmai am negociat cu clientul nostru principal sa fim platiti decat in monede de 17 centavos - n-au avut ce face si au acceptat. Cred ca ne imbogatim...

    ReplyDelete