Monday, February 28, 2011

Niculae Pestera si semintele gresite


Dupa alta noapte dormita in autobuzul cu paturi “executive”, am ajuns in capitala vinului, la poalele Anzilor, pe langa Aconcagua. Un oras in desert, simpatic care “aduce a Sibiu cand este canicula” - dupa Domnishoara Pusha, oricand gata sa te ajute cu o analogie sau o pilda din lunga-i si plina-i de suferinta experienta de viata.

La Mendoza – frumos da’ cald, maica. De caldura am urcat la Uspallatta, un orasel micutz la 2000 m, unde am mers cu bicicleta pana la muntele cu 7 culori cu limba de-un cot, si m-am tuns aproape chel cand m-a luat delirul de altitudine. Dra Pusha a stat la benzinarie la Potrerillos si a mancat gogosi cu dulce de leche si alfajoare pana i s-a aplecat. Evident a dat vina pe ei (“untura nu era bio”)
La muntele-n sapte culori

Uspallatta, cu Aconcagua pe fundal
una panoramica

Dar, chiar si la 2000 m altitudine, am gasit si cateva lucruri care au bucurat-o nespus pe sensibila Dra Pusha:
Leacuri naturiste, cu greu am scos-o pe Dra Pusha din magazin, era sa ratam autobuzul ! Cauta ceai de respiratie sau creasta cocosului
Marfa de export, la liber !!!

Mendoza este un oras modern, aproape orice hotel sau restaurant este dotat cu echipamente Wi-Fi de ultima generatie. E drept ca doar foarte putine sunt si conectate la Internet, dar in mod clar Mendoza priveste catre viitor cu un amestec de incredere si strabism.

Alte poze din zona:

Wednesday, February 23, 2011

Demonstreaza-ti cultura !


Drumul dinspre Mendoza catre Santiago de Chile traverseaza Anzii pe la 3000 m altitudine, de-a lungul caii ferate “Ferocarilu’ Preteniei” care uneste Argentina de Chile. Din pacate, frumosul simbol al prieteniei dintre popoare a cazut in paragina pentru ca doar argentinienii au construit bucata lor.
Ferocarilu prieteniei, un fel de Bumbesti-Bumbesti

Fapt divers: Pe aici nu se zice “Cinci alpinisti…” ci “Doi andinisti…”. Normal, nu ?

Demonstreaza-ti cultura in toaleta autobuzului: util si placut !
Cateva imagini de pe acest drum:

cand a vazut asta, i s-a facut rau si a cerut un sana rece

Soldati, facand gestul care se invata primul la armata argentiniana

Restul pozelor aici:
Am intrebat-o pe Dra Pusha daca-i plac Anzii. A bombanit ceva cu “cam erodati”, si si-a exprimat dezamagirea ca de ce lipseste un complex turistic al sindicatului sau macar ceva statiune de tratament, si unde dracu-s brazii, la ce mai ai munti si vai ? Dupa care era sa plece autobuzul fara ea ca se dusese sa caute un bar lactovegetarian (voia sa bea un sana) intr-o mica statiune de dupa granita. Dupa aceea am aflat de ce era asa suparata, aflase (de pe twitter) ca nepotelul ei are oreon si o saptamana n-au stiut nici doctorii ce are, pai pe vremuri doctorii erau doctori !

Tuesday, February 22, 2011

Tribute bands


Pana de curand, in Argentina nu prea ajungeau trupe mari de rock, asa ca au aparut nenumarate “tribute bands”, care canta exclusiv cantece din repertoriul unei trupe, se imbraca la fel, fac totul la fel ca si idolii lor (mai putin sinuciderile, moartea sau succesul). Am vazut mai multe afise cu tribute Pink Floyd (trupa Ummagumma), Led Zeppelin( Whole Lotta Rock), Ovidiu Komornyk / Marcel Pavel (Fagoto 1 si 2), Margareta Paslaru – pe astia i-a descoperit Dra Pusha evident, dupa ce a intors pe dos internetul.
Chiar si Lionel Messi a facut o trupa tribute dupa Oasis (si chiar e adevarat, am citit pe internet !). De fapt tot ce scriu eu e adevarat, ca doar am si poze cu ele !

Cel mai tare mi s-a parut grupul “The Beats”, care canta dupa Beatles, si pe care afisul ii descria ca fiind “inimitabili”. Te lasa pe ganduri.
Cea mai originala trupa tribute Beatles ! Oy cabron !

Si acum, fara nici o legatura, cum v-ati obisnuit, imaginea zilei de pe un insecticid:
Versiunea argentiniana la "I kill you till you die" - Las mata bien muertas (pe insecte)
Va pup cu respect

Saturday, February 19, 2011

Tango Argentinian

Tzantzosh si erotic, tangoul este o adevarata institutie in Argentina. In cautarea de noi experiente, am petrecut revelionul cu tematica de tango, la un restaurant-milongarie din Buenos Aires. La program, masa cu meniu fix, spectacol, voie buna si antren. Este o experienta care trebuie incercata macar o data in viata (preferabil doar o data, si doar daca nu o puteti evita).

Totul parea blocat in anii 30-40, de la costume la muzica (evident, cu Zaraza in prim-plan), la fel ca si sistemul de canalizare si de apa curenta a orasului. La mesele vecine, legendele vii (si semi) ale disciplinei. 
O aud pe Dra Pusha pe fundal cum bombane "sa-ti bati joc de marele Anibal Troilo, asta e bataie de joc"
Concursul zilei: cine a spus: "There is a fine line between Kung Fu and Tango" ?
Iata o scurta lista cu ingredientele necesare unei performante impresionante (pentru baieti):
-         Mustacioara subtire, gen Clark Gable, sa arati ca ai valoare si nu-ti pasa ca arati ca bunica-tu la inmormantare
-         Par geluit de pe frunte pana la ceafa. Capul trebuie sa straluceasca (sa te vaza femela mai usor). La ceafa, totul se incheie cu cativa carliontzi stil ratzusca bine dati cu gel sa nu fluture
-         Costum inchis la culoare, camashe deschisa (la culoare si gat), triunghi de batista alba la piept
-          Relaxarea este interzisa. Totul serios, macho si dominator, ca doar n-ai venit acolo sa te distrezi.
-         Invitatia la tango nu se face niciodata verbal. Iti alegi victima, te incrunti la ea ca un Banderas si faci un semn discret cu capul, sa se vada din celalalt capat al salii. Daca ai gatul intzepenit, stai acasa. Daca ai capul destul de stralucitor, femela da din cap discret ca "hai” si te-ai dus a o culegi. Daca nu vrea, se face ca nu vede si tu o injuri in gand cu toata familia ei de pitzipoanca.
-         Atitudinea batzoasa este esentiala. Trebuie sa fii mai mandru decat daca ai avea un bar de zi la Comarnic pe DN1 si l-ai si batut pe Kasparov la table. Partea de sus a corpului este imobila, doar picioarele se misca sub tine si te muta in functie de unde e mai liber.
Inainte de concurs arbitrii testeaza flexibilitatea competitorilor
 Acestea fiind spuse, este un dans foarte estetic si interesant pentru ca nu impune reguli clare, ci mai degraba niste principii generale, si lasa mult loc improvizatiei. Din cate am inteles eu, in Argentina a ramas tangoul traditionalist, cu puristi care nu vor sa schimbe nimic, iar in Europa dansul s-a dezvoltat mult si s-a modernizat. Am facut si eu un curs de o ora, as fi luat mai mult dar mi s-a terminat gelu’ de par.

Inca vreo 2 poze de la revelionul cu pricina... 

ceva de corazon azul

... o seara de neuitat !
Mai ales pt Dra Pusha careia meniul si locatia i-au amintit de un revelion in '78 la Busteni, cu tot personalul TESA al intreprinderii, si cu Aurelian Andreescu in direct ! Pe vremea aia, cantaretii erau cantareti...

Friday, February 11, 2011

Doua chile de santiago


Credeam ca argentinienii din Buenos Aires sunt cei mai simpatici oameni pe care i-am intalnit. Pana sa ma duc la o terasa din Santiago de Chile unde oamenii erau chiar mai prietenosi ! Dupa ce am notat mai multe numere de telefon, am aflat ca acelea sunt cafenele de homosenzuali. Oy caramba !

Dracuie de mama focului Dra Pusha pe aici, cand vede baieti cu cercel prin nas, "r'atzi ai dracu ce sunteti porci cu belciuge ?" Santiago de Chile ii seamana cu Berceniul inainte sa fie construit.


Chile este mai dezvoltat decat restul tarilor sud-americane, din cauza ca apa din ocean e mai rece si mai ales a programului european :”Chile: din noroi in Hummer doi

Simbol al modernitatii, am gasit in sfarsit un KFC, primul din America de Sud. Am comandat un meniu de aripioare picante, cam lungi si atzoase, pana am aflat ca C-ul din KFC vine de fapt de la Condor. Si Fanta era de masline. Muy rico !!!


In alta ordine de idei, am fost la skydiving intr-o zona super simpatica, iata avionul cu care am fost si un filmuletz cu saltul ! preferabil cu sonor : Skydiving Chile Abuzescu


Avion artizanal, facut de amatori si testat la un orfelinat de copii cu probleme de coordonare motorie. Nu corespunde cu nici o norma industriala, dar poate urca la 5500 de metri !

Cateva amintiri din Santiago de Chile:

 Cat e buchetul acela de calutzi ? 

Bar de zi Incash. De la stanga la dreapta: Mama lui Vlad Tzepesh, Soarele, si Vladutz


Perdea de Pascani bio

O fosila de pionier precolumbian, foarte bine conservata

Imaculata Geta, zeita telecomunicatiilor

Thursday, February 10, 2011

Calafat story


Cateva amintiri din El Calafate, locul celebru pentru ghetarul sau Perito Moreno, care provoaca faimosul si unicul fenomen de “4 anotimpuri intr-o singura zi”. La capitolul “de-astea avem si noi”, Dra Pusha isi aminteste ca in 1975 a fost intr-o delegatie de schimb de experienta in Germania Democrata, si a experimentat acelasi fenomen, dar mai tare, ca pe vremea aia  n-aveau fleece si gore-tex, doar paltoane de postav pentru export.
El Calafate nu este deloc similar cu omonimul sau din Romania; este un orasel chic, turistic si modern (seamana cu Rashinari-ul din vremurile bune, sugereaza Dra Pusha care a batut blocul comunist in lung si in lat cu delegatii si concedii).
Din cate mi-au spus colegii de calatorie, ar mai exista un loc in care poti experimenta 4 anotimpuri in aceeasi zi, fara sa iesi in strada, si anume in Amsterdam. Unii zic ca au prins chiar mai mult de 4, daca coffee shop-ul deschidea dimineata mai devreme.

Perito Moreno e printre putinii ghetari care nu e in curs de disparitie, desi expertii in incalzire globala l-au rugat sa faca un efort
Mai mare ca mall-ul din Pitesti

Pentru sufletele sensibile, niste cultura:
Poza artistica - evident in alb-negru. Poate simboliza libertatea in captivitate, precaritatea conditiei umane, sau ce va trece prin cap. De fapt, e doar un tampit care fumeaza uitandu-se la televizor.

Restul pozelor de la Calafat:

cu respect !

Wednesday, February 9, 2011

Buze de Erou al Muncii Socialiste

 
Soro,

2 zile cu autobuzul printr-un deshert prafuit, pe un drum semi-neasfaltat; calatoria pe Ruta 40 de la Bariloche la El Chalten este vanduta de agentiile de turism ca o “experienta de neuitat”. Si intr-adevar, calatorii care au proasta idee de a bea iaurt "artizanal" la unicul restaurant din oraselul pierdut Perito Moreno, pentru a se imbarca intr-un autobuz fara toaleta la un drum de 12 ore unde nu gasesti o tufa dupa care sa te ascunzi… Preaumilul dvs servitor Fred a avut aceasta proasta inspiratie, si in mod clar nu este o calatorie pe care o va uita prea curand.
In afara de asta, am vazut multi guanaco, un fel de lama mai mic si mai al dracu’, cunoscut pentru blana calduroasa, buzele senzuale, scuipatura precisa si limbajul colorat pe care il suporta din partea turistilor scuipati. Este singurul tip de llama care poarta sosete crosetate din propria lui blana.

Ah, si niste pasari mari ca niste dropii care alearga de colo colo in mod total dezorganizat. Ca un fel de canguri, doar ca nu zboara.


In continuare, cateva poze de la El Chalten, un satuc de munte la poalele muntelui Fitz Roy.

Fitz Roy in ciatza
Un ghetar mic dar ambitios

El Chalten, orasel fara GSM care "aduce a Sovata"

English isnt't speaking


Restul pozelor din Chalten-Fitz Roy:




Sunday, February 6, 2011

Limba Spaniola si cimitirul Recoleta

Dupa 3-4 saptamani aici, am inceput sa trec dincolo de spaniola invatata din cartzi, si chiar daca nu zic o vorba, ma inteleg cu ei din priviri in spaniola. Oricum, ce am invatat cu metoda Madrigal nu mi-e foarte util – propozitiile gen “Maimutza este uda in sertar”, “Yo no soy marinero, soy capitan !” sau “Ma delecteaza sa ascult muzica la fonograf” nu ma ajutau foarte mult. 
M-ar fi ajutat mai mult ceva de genul "Porcul asta de llama m-a scuipat" sau "E de mult deschis iaurtul asta ? Opriti va rog autobuzul langa niste tufishuri."

Intre timp am aflat ca in spaniola are multe radacini comune cu graiul de sef de scara din Romania, de exemplu aici nu e ridicol sa zici Propietar si Femenin; cel mai dragutz e ca nu au fost in stare sa importe corect cuvantul crocodil si-i zic cocodril, ca suna mai simpatic si inseamna tot aia.

In alta ordine de idei, iata cateva poze din faimosul cimitir Recoleta, care demonstreaza ca in Buenos Aires, poate fi mai scump sa mori decat sa traiesti. 

Mormant cu use de birou... sau invers ?

 Dra Pusha: "Seamana leit cu Dl. Slavescu, sef de sala la restaurantul Carpati din Caciulata. Dzeu sa-l ierte, ca mult ii placea sa se simte bine"

 Omu' sta pe scaun la umbra, cu spatele la juma'de nevasta batuta-n cap de soare


 Luis Angel, surprins de sculptor in halat de baie si botine de dama


Mie sa-mi faceti un mormant care sa iti vina sa te duci inauntru

 Sicrie de competitie


 "Am gasit locuri decat la peluza"

Restul pozelor:
https://picasaweb.google.com/alexstania/Recoleta?authkey=Gv1sRgCJO8zbfenOWSBA#

Va salut cu respecte !

Saturday, February 5, 2011

Bariloche 2 si altele


Dupa inca cateva zile in Bariloche, am aflat de la Dra Pusha ca orasul ii aminteste foarte mult de statiunea balneo-climaterica Olanesti,  unde mergea inainte cu colecistul si Dna Petcu de la birou. Partea climaterica este similara, dar partea balneo lipseste – am petrecut ore intregi cautand impachetari cu namol. Nu stiu cum se zice exact “la bai” in spaniola, si ne tot trimit astia la veceuri publice.
Am intalnit un baiat care mergea la tzara la bunici in Patagonia, si ma gandeam ca suna mai cool decat “langa Focshani”. M-a intrebat unul daca noi in romania mancam tzigani, si i-am zis ca numai muschiul; a plecat repede.

Cateva fotografii din tura pe Cerro Lopez, restul sunt online:
Omagiu precolumbian adus unei fiinte legendare, moshu' cu shapca rosie


O aparitie rarisima, un moshu' cu shapca rosie in libertate!

Incercam si formatul de poze cusute impreuna


Aventuri coolinare
Daca sunteti in Argentina, nu se poate sa nu gustati o Empanada, care este o gogoase umpluta cu carne si/sau branza. Dra Pusha subliniaza ca este de fapt o palida imitatie a shuberecului de Medgidia, pe care il reusea cel mai bine Doamna Istrate de la contabilitate, de mirosea tot biroul asa frumos si a dat retzeta si in Formula AS.

 Iar acum jocul saptamanii, trebuie sa raspundeti in timp record la urmatoarele intrebari si aveti sansa de a castiga un pulover crosetat de Dra Pusha cand era suparata:
- Care este pluralul de la Yamaha ?
- De ce ofteaza camioanele si autobuzele dupa ce se opresc ?
- Care este urmarea de la "Cheliutza reflector..."

Dra Pusha de-abia asteapta sa le corecteze, si-a ascutit creonul roshu de bucurie.

Restul pozelor:

Thursday, February 3, 2011

Viata practica: criza financiara a monezilor


In lipsa unei structuri bancar-financiare corerente, Argentina a evitat cu oarecare succes criza financiara mondiala. Totusi, intr-un efort de a fi in rand cu tarile civilizate, tara a improvizat in graba o criza monetara. Intr-adevar, Argentina este in criza acuta de monede, si guvernul apeleaza la intelegerea cetatenilor pentru a gasi o solutie care sa nu implice vreun efort de gandire sau implementare (din partea guvernului). In gari, multe case de bilete afiseaza anunturi ca nu primesc decat bani ficsi, ca nu au de unde da rest, si uneori esti obligat sa-ti cumperi un alfajor (o eugenie locala, da’ buna) pentru a putea merge cu metroul sau cu autobuzul. Util si placut !!!
Se pare ca la un moment dat criza era asa de mare incat moneda de 10 centavos ajunsese sa valoreze 22 de centavos pe piata neagra, ceea ce a generat multe speculatii piramidale. In apogeul crizei, se estimeaza ca 60% din PIB-ul Argentinei era constituit din speculatii financiare cu monede de 10 si de 17 centavos (o moneda foarte rara si usoara, din lemn de balsa, care a fost retrasa ulterior din cauza tendintei de a se transforma in rumegus).
Restul de 40% venea in principal din suveniruri in cinstea Elodiei Peron, si din industria de Dulce de Leche, care este practic un caramel care curge cand nu te astepti. Argentinienii sunt convinsi ca ei l-au inventat. Dra Pusha sublinia mai deunazi ca Dulce de Leche este exact caramelul de la “noi” (de la McDonalds), doar ca aici se foloseste in scopuri multiple, de la furaje pentru animale, imigranti sau turisti la hidroizolatii foarte temporare, ca lubrifiant pentru motociclete si “in loc de orice altceva de care te poti lipsi”.
Dar acum acele momente grele au fost depasite, si pentru a primi rest in monezi, nu mai este nevoie sa faceti lucruri extraordinare. Ajunge daca stiti sa recitati o poezioara sau sa cantati un cantecel in fata ghiseului.

La cererea Drei Pusha, adaugam cateva fotografii la rubrica “De-astea avem si la noi”.
 Ia draga hartia si da sonoru ala mai incet !

El Original, un Florin Salam de vara combinat cu Adriano El Chico

Super ocazie de Patagonia, ARO 10 de vanzare !

Cu asta v-am pupat !

Tuesday, February 1, 2011

Asta e mai veche, dar daca atata ati platit, atata vedeti



La cererea cu lacrimi in ochi (dar pe formular standard) a Domnisoarei Pusha, iata ca am ajuns in sfarsit in Argentina, in cautarea lui Jose Armando, a Elodiei Peron si a tinerei stapane Betty cea urata. Practic, cred ca Dra Pusha a vrut sa vada in avans episoadele inca nedifuzate in Romania din toate telenovelele curente, pentru a-si putea impresiona vecinele din scarile A si B cu capacitatile ei paranormale de a prezice de ce s-a culcat de fapt boarfa aia de Esmeralda cu Jose Armando si de fapt ca Maria-Mercedes era mama ei buna, dar fusese obligata sa o abandoneze la nastere pentru ca sa poata sa joace in alta telenovela intr-un rol de slujitoare care de fapt era printzesa. “Sa vedeti voi daca n-o fi asa cum zic eu !”


Dar sa incepem cu inceputul. De fapt, redactia a trebuit mai intai sa isi onoreze datoria de o viata fata de Dra Pusha, si sa cumpere un bilet cu 3 mese pe zi + gustare prin sindicat, la tratament la Baile Phoenix, in Arizona, unde a petrecut cateva zile de neuitat. Preaumilul dvs servitor Fred a folosit acest timp pentru a-si achizitiona echipament de sky-diving.

Ca in filmul ala in care asta vrea sa se razbune ca i-au ucis calul.

Mare lucru nu putem spune despre Arizona si Baile Phoenix, decat ca arata exact ca in filmele omonime. Atasez asa 2 poze, sa nu ziceti ca n-am fost. Cred ca si Drei Pusha i-a prins bine clima calda si uscata, am auzit-o mormaind printre dinti de cateva ori “de-astea avem si la noi” precum si “r-atzi ai dracu cu cactusii vostri”.
Animale domestice uitate la joaca la soare, fara apa.

alte poze acolo: http://picasaweb.google.com/alexstania/Arizona?authkey=Gv1sRgCJPD-ZL_h_7yTg

In urmatorul episod ne vom intoarce la Argentina, ramaneti pe receptie.