Wednesday, January 9, 2013

Fir-ati bineveniti in Brazilia!



...dupa cum spune Dra Pusha.

Dupa multe amenintari si blestemuri, Dra Pusha a reusit sa adune redactia de prin baruri si, dupa o luna de “walking the branch” prin Brazilia, iata editorialul zilei.
Scopul misiunii era sa vedem daca si aici era mult mai bine pe vremea lu Raposatu' (Lula in cazul de fatza, care inca nu a murit de altfel dar intelegeti voi ideea) – deocamdata putem raporta:
 1) Nu mai exista deloc case din chirpici simplu, ci au fost modernizate cu chirpici armat (cu crengi)
  2) Tziparul electric de Amazon imbraca acum, in afara de portul sau traditional (piele de tzipar), si modernul port  USB, sa-si poata incarca turistii Aifonul
-          3) Am redescoperit unde erau bomboanele CIP ! vezi foto soc !


Bomboanele Cipao, cu cocaina !

Pana una alta, cateva vorbe despre limba braziliana. Fonetic, seamana cu graiul din Republica Moldova: suna foarte dulce, dar nu pricepi o boaba. Nu ajuta ca s-au apucat sa schimbe de capul lor tot ce e “n” final cu “m” chiar si cand cuvantul original e in engleza. De exemplu, Pudding se zice “Pudim”. B-urile si V-urile sunt cam inversate: Cu ce va serbim ? Un sorvet ? In fine, se citeste sorveci.

Sorveciu de porumb
 Si daca tot suntem la categoria porumb, din finele patiserii braziliene:
Un desert sofisticat: mamaliga cu zahar !
Dra Pusha a remarcat, de nervi, ca este lipsa numele pentru zilele saptamanii in afara de Sabado si Domingo. Luni se zice secunda feira (ziua a doua) si vineri “ziua a sasea” . Din investigatiile noastre, cuvintele pentru aceste zile erau deja ocupate de alte obiecte: de exemplu “Miercuri” inseamna galeata, iar “Vineri" se zice la Pitzurca (desi e mai rar folosit).

In afara de asta, e o limba foarte melodioasa, si are niste cuvinte savuroase gen Garoto, Poltrona sau Pernambuc-o care, desi probabil ca nu inseamna nimic, adauga mult la impresia artistica.

Daca tot suntem la capitolul portugheza, sa va zic cum e cu cafeaua de dimineata. Am fost foarte mirat cand am citit pe cutia de cereale ca este foarte important ca toti copiii sa-si bea cafeaua de dimineata, ca contine elemente esentiale ! Tzara cafelei, dar totusi ! Pana am aflat ca “cafĂ© da manha” inseamna migdejun de fapt. Si daca tot suntem la capitolul mic dejun:
Indulcitor artificial. Nu lipseste niciodata, pentru ca poate fi folosit cu succes si ca lichid de spalat vasele.

In final, am invatat portugheza esentiala ca sa supravietuiesc pe aici. Dintre cele mai utile propozitii:
-          Va rog, nu mai puneti zahar !
-          Frumos chirpici, doamna...
-          Imi dati si restul ?

Hai si o poza artistica sa nu ziceti ca v-am privat, din Salvador De Bahia unde a fost Michael Jackson o data.
Va urma...

No comments:

Post a Comment