Friday, January 20, 2017

Molushte cu prune

Primim din ce in ce mai multe scrisori la adresa redactiei care ne cer sa povestim despre specialitatile culinare columbiene.
Pot spune ca in afara de cafeaua buna si fructele delicioase, bucataria columbiana bazata majoritar pe mamaliga prajita in ulei maroniu nu este de un mare rafinament.
Domnisoara Pusha, pentru care mamaliga este un Lifestyle si uneori chiar un Fashion Statement, este in total dezacord cu mine. Imi  reaminteste ca mamaliga poate fi declinata cu sofisticare extrema: la Campionatul Inter-Sindical de Mamaliga 1976, la Govora, chiar dansa a luat premiul 3 la categoria "Bulz Ciobanesc" cu o compozitie pe cat de provocatoare, pe atat de cosmopolita (bulz "Roquefort", cu o bucata de branza adusa de regretatul Marin Slavescu, care era inca gestionar la Intercontinental). Dar sa revenim in direct:

Un meniu variat: mamaliga galbena, portocalie sau maronie. Omagiu lui Ciprian Porumbescu
 Gustarea nationala este Empanada, care e o semi-chifla de mamaliga umpluta cu cartofi, carne si ce a mai ramas de la ala micu'. Se face cocolosh si se prajeste in friteuza pana pluteste cu burta in sus.

Don Mariano, gata sa intervina decisiv

Stiu la ce va ganditi, credeti ca tot acest ulei ars este risipit si polueaza mediul. Dar unii columbieni, cum este Don Mariano, au o constiinta ecologica acuta, si uneori dureroasa. De aceea, in fiecare seara, filtreaza cu mare grija uleiul folosit peste zi si il baga inapoi la motorul Daciei sale:

Masina lui Don Mariano, castigata cu carnete CEC in 1982
Alte specialitati locale:


KFC cu fasole, combinatia perfecta pentru o digestie exploziva

In loc de chifla, platano (o banana mai nedulce) strivita si prajita. Bun !!!

Jumari espirale fara carbohidrati, pentru incepatori
Jumari profesioniste, se vand doar daca semnezi declaratie pe propria raspundere
Mamaligi trifazice si sandwich-uri de 380 de Volti
Distribuitor automat de banane la buticul lui Don Costello

Din categoria, "Stiati ca ?", Templul-Centru de life style "ANIMAL COMANDO"
Cu aceasta ocazie, Dra Pusha si Redactia va invita la un concurs cu premii in rate: sa ghiciti care este domeniul de activitate al acestui templu-centru. Noua nu ne e clar daca e biserica, sau daca antreneaza animale pentru operatiuni secrete. Nu c-ar fi mare diferenta...

 Dar acum trebuie sa va las, pentru ca mi s-au murdarit sosetele de la sapun si trebuie sa le spal.

Fred


No comments:

Post a Comment