Monday, December 30, 2013

Sunt barosan, luxos si stiu cultura.



Dar incepusem sa va povestesc ca am venit inapoi in America ca sa-si mai flexeze Dra Pusha bicepsul managerial calit la razboiul rece de tzesut. Dupa multe interventii pana la nivel de Ministerul Managementului, i-am gasit un post caldutz de secretara TESA la intreprinderea multinationala de stat in fund unde sunt eu sfetnic de management (zis si “sluga”). Ca majoritatea firmelor moderne, nu fabrica nimic dar produce mult management, strategie, viziune, misiune, slogane si rapoarte despre productia de rapoarte.

Cum a ajuns acolo, si-a aranjat mileurile si banda de prins muste prin cubicle si a spus ca nu se poate lucra in conditiile astea. A intocmit o lista de supply-uri mioritice necesare muncii de cadru mediu cu sperante de gestionar:
-         un resou electric cu filament de 2000 W, ca nebunii astia de americani tin aerul conditionat pe 18 grade – duduie reshoul la ea in cubicle, mai vin si vecinele secretare sa-si incalzeasca oasele reumatice si sa le povesteasca Dra Pusha despre nepotelul ei Costel (“… very unfrozen child, he knows book and is very listener”). Mai pica retzeaua cand se porneste resoul, dar macar nu e nevoie sa vina cu fusta croshetata si cizmele de Orashtie in miezul verii.
-           un “termoplonjeon” semi-nou si un ibric emailat rosu cu buline albe de la talciocul mexican. Cesti de cafea traditionale a adus ea, cu dunga albastra si marcate “SC Hotel Carpati”, si lingurite shtantzate cu “Furat de la cantina 5”
-           3 “maculators” (ea mai intai scrie totul pe maculator si dupa aia "trece pe curat" la masina de scris, dupa care imi dicteaza sa bag in Excel).
-           Un carnet gros de mustrari scrise pt angajati (“Written Mustrations”)
Cel mai greu a fost sa-i gasim:
-       foi de indigo A4
-        tamponul de sugativa pentru semnaturi de director, si cutiutzele cu tush Pelikan aferente in 2 culori (rosu si albastru)
-       rotitza pe care se agata stampilele ca sa le alegi, dupa ce o invarti de vreo 2 ori
-         traducerea cuvantului “vraiste” -  nu poti sa faci management daca nu stii cum sa le zici “sunteti toti vraiste”

Daca tot am adus vorba de management, in compania moderna, dupa cum va va explica orice manelist, succesul inseamna sa “aduci valoare”. Ce-I drept ca alde Nicolae Guta va poate explica ca valoarea, e important sa o ai – o aduci daca vrei, ca de-aia esti barosan sa nu-ti zice tie nimeni ce sa aduci. Dar principiile moderne de management si maneaua de calitate sunt, conceptual, identice.

In urmatorul mesaj vom vorbi despre marketing si branding in Egipt, unde se scrie viitorul businessului mondial. Ca sa va fac pofta:
-           Cafeneaua Facebook
-           Aprozaru Google (unde gasesti tot ce cauti !)
         Tratamente cosmotice
-          Si cele mai multe greseli de ortografie din lume pe cap de locuitor

Ramaneti pe receptie.

No comments:

Post a Comment