Monday, November 18, 2013

Gaini cu gauri in talpa

Dupa cum stim cu totii din scoala primara (ma rog, care dintre voi ati facut-o - comenteaza Dra Pusha), daca n-ai ceva prea inteligent de zis, singura scapare este sa folosesti cuvinte elevate si sa speri ca interlocutorul e la fel de prost ca si tine. Aceasta frumoasa traditie se exprima in moduri diverse: in Romania bagam cuvinte "americanesti", in America folosim expresii frantuzesti gen "Deja vous all over again" - sic. Da, stiu ca ar trebui sa fie Deja Vu dar americanii prounta Deja Vous. Nu ma mai intrerupeti ca pierd firu logic (care la mine e cam wireless).

Dar sa incepem cu inceputul, ca stiu ca trebuie sa va dau blackberry in mouth.
Lifestyle-ul Bidineaua
Orice expert in marketing va va explica faptul ca nu conteaza produsul pe care-l vinzi, ci brand experience si lifestyle-ul pe care il promite amaratului om. In anii 194zeshi-shmarf, Magazinul Bidineaua a fost pionierul in crearea de lifestyle si brand experience, dupa ei s-au luat alde Nike, Disney, McDonalds etc. Peria este doar un pretext pentru transformarea lifestyle-ului dvs. de viata intr-unul de celebritate. De aici se creaza  "Opinion Leaders si Brand Evangelists Bidineaua" care, prin eleganta si stil, transforma periatul hainelor intr-un "life changing experience". Daca cumva va intrebati de ce nu ati ajuns deja o celebritate, intrebati-va cand v-ati periat ultima data hainele.

In ultimii ani, unele companii avangardiste au reusit sa demonstreze ca orice rahat poate fi un succes pe piata, daca i se asociaza un nume frantuzesc si o promisiune de lifestyle. Dar si pentru asta, exista mai multe grade de calitate, toate cu nume de origine frantuzeasca:

Primul nivel este Gourmet: merge sa-l dai la catzel, daca este batran si are papilele gustative prajite de la prea mult fumat.
Prestige este semi-nasol, in general pentru cei pe care nu-i respecta nici prietenii nici familia, dar sunt foarte de treaba altfel si vor sa scape de orice bucluc

Connoisseur este mai bun, pentru cei care nu cunosc ca de fapt in franceza nu se scrie asa. Remarcati aici combinatia de Connoisseur cu Gourmet: pisica este gourmet, stapanul este connoisseur, si amandoi mananca perle.

Ultimul nivel, signature inseamna ca esti obligat sa semnezi inainte sa consumi ca nu o sa-i dai in judecata. Remarcati subtitlul Lifestyles - sa nu mai ziceti ca le inventez.

Asa ca, bonus special de la Dra Pusha, iata o idee de business ca sa va procopsiti vanzand orice rahat:
1. Gasiti un nume care suna frantuzesc, gen LeCaca si trageti-i TradeMark.
2. Creati versiunea de baza, LeCaca Gourmet si gasiti un fost atlet sa fie brand evanghelist

3. Lansati cu mare pompa versiunea de lux LeCaca Connoisseur (MADE WITH REAL SHIT !)

Pofta buna !

DAR STATI ! Daca comandati in urmatoarele 2 minute, aveti inca un bonus! Un superb exemplu de self-branding cu cuvinte frantuzesti. Am dat din intamplare de acest profil de LinkedIn si nu m-am putut abtine. Nu dau numele real pentru ca omul chiar exista - perversii il pot gasi daca vor.

Remarcati in pozeele din spate, e ala care sta in spatele lui Clinton - genul de celebritate care e cunoscuta pentru faptul ca e si el pe acolo


Dra Pusha remarca, intre 2 fumuri de tigara, ca ca cu o moaca ca asta, nu prea ai de ales decat sa fii Provocateur Extraordinaire !

Saturday, November 16, 2013

Hipsterie colectiva

Dar va rog, nu va deranjati...

Ma tot impunge Dra Pusha sa va mai luminez cultura, ca au secat scrisorile la adresa redactiei si i se usuca pasta de pix roshu daca e nefolosit. Asa ca sa mai povestim ce mai este prin America.

Poate mai va amintiti dintr-o lectie anterioara despre marea inventie americana - Zero Partial. Era vorba de masinile Subaru care sunt "partial zero emission vehicle". Daca nu va amintiti, e tot aia.
Inteleg eu, o parte din zero a fost luata de Subaru America. Dar... unde este restul de nimic ? Nu putea sa dispara asa fara urme. Asa ca am scotocit magazinele cu fundul in sus si... ce-am gasit ?
Unde era restul de nimic ?
Din investigatiile mele preliminare, ca sa poata produce noul TOTAL ZERO, cei de la Red Bull au avut nevoie de restul de nimic care ramasese de la Subaru. Problema e ca l-au consumat pe tot - asa cum se deduce din titlu. Deci nu mai cautati, ca s-a dat tot. E clar ? Scoateti o foae de hartie.

Daca tot suntem la capitolul marketing, trebuie mentionat ca exista doua categorii de produse la magazin. De exemplu, la sosul de rosii ai versiunea normala si versiunea "Made with Real Tomatoes"; branza este normala si branza "Made with Real Milk"; la randul lor, macaroane cu branza si cele "Made with Real Cheese".
Dupa cum vedeti, ne permitem versiunea de lux (dar numai in week-end)
Pe undeva, trezeste nostalgia vremurilor cand se preciza "Avem cafea naturala" - "Ce vremuri bune", suspina Dra Pusha.

In episodul urmator veti afla ca orice rahat se poate vinde, daca-i dai un nume cu consonanta franceza si il asociezi cu un lifestyle de viatza pe care consumatorul si-l imagineaza in capul sau sec. Pe scurt, cum sa exploatezi snobismul meselor populare.

Pana atunci, Scrofita Rosie si Fred Abuzescu va saluta respectuos.